https://inducom.gr/news/articles/poia-einai-i-diafora-metaxy-elenchomenou-kai-mi-elenchomenou-diakopti/
11:25 25.04.2024
 

+49 511 807 259-0, gr.sales@ipc2u.com
Προτεινόμενα
Προτεινόμενα
Προτεινόμενα προϊόντα
Τιμή κατόπιν αιτήματος
Εγγραφή / Σύνδεση
Σύνδεση
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:


Ξεχάσατε τον κωδικό σας; Φόρμα εγγραφής
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
E-mail:
Για να ανακτήσετε τον κωδικό πρόσβασης, καταχωρίστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δώσατε κατά την εγγραφή. Μια επιστολή με περισσότερες οδηγίες θα σταλεί στο e-mail σας.
Καλάθι
Τιμή κατόπιν αιτήματος

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ελεγχόμενου και μη ελεγχόμενου διακόπτη;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ελεγχόμενου και μη ελεγχόμενου διακόπτη;

Έχουμε συνηθίσει το γεγονός ότι ένας διακόπτης είναι μια συσκευή με βύσματα RJ-45 ή / και θύρες οπτικών ινών. Αυτές οι συσκευές ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τις λειτουργίες, επομένως μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν χρειάζεστε απαραίτητα έναν διακόπτη. Οι πιθανές επιλογές εδώ είναι οι εξής: μετατροπέας πολυμέσων, firewall, συγκεντρωτής, διανομέας (hub), router κ.λπ.

Πριν από την επιλογή ενός διακόπτη, απαιτείται να ορίσετε τις κύριες ανάγκες και εργασίες που πρέπει να αντιμετωπίσει η συσκευή. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τις κύριες διαφορές μεταξύ των ελεγχόμενων και των μη ελεγχόμενων διακοπτών, βοηθώντας έτσι να λάβετε την τελική απόφαση κατά την επιλογή ενός διακόπτη.

Ο διακόπτης δικτύου είναι μια συσκευή για συνδυασμό πολλών συσκευών δικτύου (ή κόμβων) για τη μετάδοση δεδομένων, συνήθως σε ενιαίο τμήμα.. Αυτή η συσκευή λειτουργεί σε κανάλι δεδομένων (L2) ή σε επίπεδο του δικτύου (L3) ενός μοντέλου OSI. Θα το συζητήσουμε αργότερα.

Οι διακόπτες διαφέρουν ανάλογα με την ταχύτητα λειτουργίας (ρυθμός μετάδοσης δεδομένων): 10/100 Mbit, 1 Gb, 10 Gb ή ακόμη και 100 Gb. Πολλοί διακόπτες μπορούν να υποστηρίξουν την αυτόματη ανίχνευση ρυθμού. Στον σύγχρονο κόσμο, δεν χρειάζεται να αποφασίσετε ποιο καλώδιο να επιλέξετε: ευθύ ή διασταυρωμένο καλώδιο, γι’αυτό μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε ένα ευθύ καλώδιο για την σύνδεση σε οποιαδήποτε συσκευή (λειτουργία MDI / MDIX).

Λοιπόν, ποια είναι η διαφορά μεταξύ ελεγχόμενων και μη ελεγχόμενων διακοπτών; Βεβαίως είναι το περιεχόμενο και η λειτουργικότητα.

Ας δούμε πιο προσεκτικά τα χαρακτηριστικά του κάθε διακόπτη.

Ο μη ελεγχόμενος διακόπτης είναι μια συσκευή, η οποία είναι παρόμοια σε λειτουργία με μια hub, δηλ. είναι ικανή να μεταδίδει πακέτα δεδομένων από μία θύρα προς τις άλλες. ΑΛΛΑ! Σε αντίθεση με μια hub, ο διακόπτης μεταδίδει τα δεδομένα απευθείας στον δέκτη και όχι σε όλες τις συσκευές, καθώς διαθέτει έναν πίνακα διευθύνσεων MAC που βοηθά τον διακόπτη να θυμάται σε ποια θύρα βρίσκεται μια συσκευή.

Ο μη διαχειριζόμενος διακόπτης με θύρες οπτικών ινών μπορεί να λειτουργήσει ως εναλλακτικός μετατροπέας πολυμέσων με περιορισμένο αριθμό θυρών, π.χ. όταν απαιτείται μετατροπή οπτικών ινών και μεταφορά των πακέτων δεδομένων σε διάφορες θύρες / συσκευές ταυτόχρονα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει διαδικτυακή διεπαφή σε αυτούς τους διακόπτες, καθώς εκεί δεν υπάρχει τίποτα που να ρυθμίζεται ή να διαμορφώνεται.

Η πιο γνωστή περίπτωση της χρήσης είναι η σύνδεση υπολογιστών, καμερών, συσκευών διαχείρισης και άλλων συσκευών ethernet σε ένα ενιαίο δίκτυο.

σύνδεση υπολογιστών, καμερών, συσκευών διαχείρισης και άλλων συσκευών ethernet σε ένα ενιαίο δίκτυο

Ο ελεγχόμενος διακόπτης είναι μια πιο περίπλοκη συσκευή που μπορεί να λειτουργήσει ως μη ελεγχόμενος διακόπτης, αλλά μπορεί να ελέγχεται χειροκίνητα, έχει πολλαπλές λειτουργίες και υποστηρίζει πρωτόκολλα ελέγχου δικτύου μέσω του δικτύου, χάρη σε ένα μικροεπεξεργαστή (βασικά ένας διαχειριζόμενος διακόπτης είναι ένας υπολογιστής ειδικού σκοπού).

Η διαμόρφωση της συσκευής μπορεί να προσεγγιστεί με διάφορους τρόπους: μέσω πρωτοκόλλου Telnet ή πρωτοκόλλου SSH, WEB-interface ή μέσω SNMP, χρησιμοποιώντας ένα γραφικό μενού, ένα μενού κειμένου ή μια γραμμή εντολών.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα ενός ελεγχόμενου διακόπτη είναι ότι μπορεί να ταξινομήσει ένα τοπικό δίκτυο μέσω του VLAN. Έτσι, όχι μόνο συμπληρώνει τους πίνακες MAC, προσθέτει επίσης τις πληροφορίες σχετικά με το αν ένα εισερχόμενο πλαίσιο ανήκει σε καθορισμένο τμήμα του δικτύου. Ως αποτέλεσμα, μπορούμε να αποφύγουμε μεγάλη κυκλοφορία τήλε-μετάδοσης, να διαμορφώσουμε την προσβασιμότητα των συσκευών σε ένα συγκεκριμένο υποδίκτυο και να αυξήσουμε την ασφάλεια.

Μια άλλη ιδιαιτερότητα ενός ελεγχόμενου διακόπτη είναι τα πρωτόκολλα πλεονασμού που επιτρέπουν τη δημιουργία πολύπλοκων τοπολογιών. Το πρότυπο Ethernet υποστηρίζει μόνο την σειριακή σύνδεση, ωστόσο, μέσω των ειδικών «τεχνικών» με λειτουργικές λογικές των συσκευών, είναι δυνατή η διαρρύθμιση των φυσικών δακτυλίων, ημιδακτυλίων και δικτύων τύπου Mesh (τοπολογία πλέγματος). Με τον τρόπο αυτό, η λογική σύνδεση θα παραμείνει διαύλου.

Παρακάτω δίνεται ένα παράδειγμα (σχήμα) για την επίλυση αρκετών εργασιών κάθε φορά. Πρώτον, αυτό μεταβάλλει τον πλεονασμό στο δακτύλιο, δηλ. υπάρχει ένας κύριος δακτύλιος - Turbo δακτύλιος με μερικούς διακόπτες συνδεδεμένους σε αυτό μέσω της Turbo Chain με την βασική τοπολογία δακτυλίου να παραμένει αμετάβλητη.

Δεύτερον, είναι δυνατή η σύνδεση ενός διακόπτη σε διάφορες συσκευές για συνδυασμό σε ένα μόνο δίκτυο και, για παράδειγμα, η διαχωρισμό από το VLAN. Τρίτον, αυτό είναι η αυξημένη ασφάλεια από μη εξουσιοδοτημένη σύνδεση, καθώς υπάρχουν λίστες ελέγχου πρόσβασης (ACL) με διευθύνσεις MAC. Επομένως, η συσκευή Α, η οποία δεν περιλαμβάνεται στη λίστα, δεν θα έχει πρόσβαση στον διακομιστή SCADA. Εκτός από τις λίστες ελέγχου πρόσβασης (ACL), μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ένας διακομιστής RADIUS με την λειτουργία MAB (παράκαμψη της ταυτοποίησης MAC) για αυτήν την εργασία.

Turbo Ring / Turbo Chain

Ένας άλλος τύπος συσκευών γίνεται δημοφιλής αυτές τις μέρες - ένας έξυπνος διακόπτης. Μερικές φορές ονομάζεται επίσης ημι-ελεγχόμενος ή ρυθμιζόμενος διακόπτης.

Αυτός είναι ουσιαστικά ένας μη ελεγχόμενος διακόπτης που υποστηρίζει τα κύρια πρωτόκολλα των ελεγχόμενων διακοπτών, όπως STP, RSTP, VLAN κλπ. Χάρη σε αυτό το χαρακτηριστικό, ένας διακόπτης μπορεί, για παράδειγμα, να γίνει μια ιδανική λύση για τους μηχανικούς CAPCS που χρειάζονται μη ελεγχόμενος διακόπτη ανιχνεύσιμο από το σύστημα SCADA.

Υπάρχει μια έννοια του "επίπεδο του διακόπτη", που βασίζεται σε δικτυακό μοντέλο OSI (ανοικτού συστήματος διασύνδεσης), ένα βασικό εννοιολογικό μοντέλο επικοινωνίας. Υπάρχουν επτά επίπεδα επικοινωνίας. Ας εξετάσουμε μόνο τα L2 και L3 που μας ενδιαφέρουν τώρα.

L2 – Επίπεδο σύνδεσης δεδομένων. Αυτό το επίπεδο λειτουργεί με πλαίσια. Οι διακόπτες αυτού του επιπέδου αναγνωρίζουν και διαβιβάζουν τα δεδομένα μέσω των διευθύνσεων MAC, δηλαδή εδώ δεν αντιμετωπίζουμε τις διευθύνσεις IP. Οι διακόπτες LS χωρίζονται σε ελεγχόμενους και μη ελεγχόμενους. Αυτοί οι διακόπτες κυρίως περιεγράφηκαν στο άρθρο μας.

L3 – Επίπεδο δικτύου. Οι διακόπτες ήδη αναγνωρίζουν τις IP διευθύνσεις των συσκευών, καθορίζουν τους τρόπους παροχής των δεδομένων και των συντομότερων διαδρομών (δρομολόγησης) χρησιμοποιώντας τα πρωτόκολλα, π.χ. RIP v.1 και v.2, OSPF κλπ. Οι διακόπτες L3 μπορούν να είναι μόνο ελεγχόμενοι.


Για τις πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα και την καταχώρηση των παραγγελιών, επικοινωνήστε με την ομάδα πωλήσεων - gr.sales@ipc2u.com

https://inducom.gr/news/articles/poia-einai-i-diafora-metaxy-elenchomenou-kai-mi-elenchomenou-diakopti/
11:25 25.04.2024