https://inducom.gr/news/articles/pos-na-epilexete-enan-syndesmo-optikon-inon-kai-monadas-sfp/
00:22 25.04.2024
 

+49 511 807 259-0, gr.sales@ipc2u.com
Προτεινόμενα
Προτεινόμενα
Προτεινόμενα προϊόντα
Τιμή κατόπιν αιτήματος
Εγγραφή / Σύνδεση
Σύνδεση
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:


Ξεχάσατε τον κωδικό σας; Φόρμα εγγραφής
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
E-mail:
Για να ανακτήσετε τον κωδικό πρόσβασης, καταχωρίστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δώσατε κατά την εγγραφή. Μια επιστολή με περισσότερες οδηγίες θα σταλεί στο e-mail σας.
Καλάθι
Τιμή κατόπιν αιτήματος

Πώς να επιλέξετε έναν σύνδεσμο οπτικών ινών και μονάδας SFP;

Πώς να επιλέξετε έναν σύνδεσμο οπτικών ινών και μονάδας SFP;

Όταν συναντάμε την έννοια «οπτικές ίνες» ή «συνδέσεις οπτικών ινών», φανταζόμαστε χιλιόμετρα από δικτύων οπτικών ινών που συνδέουν τις απομακρυσμένες τοποθεσίες. Και όταν πρόκειται για την δημιουργία ενός δικτύου, προκύπτουν πολλά ερωτήματα:

  • οιες οπτικές ίνες να επιλέξουν
  • Ποια είναι η διαφορά μεταξύ καλωδίου μονής και πολλαπλής λειτουργίας
  • Ποια καλώδια ταιριάζουν σε μια μονάδα SFP
  • Πόση απόσταση μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στις μονάδες SFP

Και πολλά άλλα ερωτήματα.

Τα κύρια πλεονεκτήματα των δικτύων οπτικών ινών περιλαμβάνουν: αύξηση της απόστασης μετάδοσης (σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι 120 km), υψηλή αντοχή στις παρεμβολές, προστασία από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση (παρεμβολή, επαγωγική ανάγνωση κ.λπ.).

Η αρχή βασίζεται στο φως που χρησιμοποιείται για τη μετάδοση του σήματος. Το φως μεταφέρεται μέσω του πυρήνα από ένα ειδικό πολυμερές με πομποδέκτες στα όρια της σύνδεσης. Για παράδειγμα, οι μονάδες SFP (Small Form-Factor Pluggable) είναι μεταξύ των τύπων με μεγάλη ζήτηση και διαθέτουν ενσωματωμένο πομπό και δέκτη. Επιτρέπουν τη σύνδεση θύρας της μονάδας με το δίκτυο οπτικών ινών.

Οπτικό δίκτυο

Η κύρια διαφορά μεταξύ των διαφόρων μονάδων SFP βρίσκεται στον τύπο των οπτικών ινών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όταν επιλέγετε μια μονάδα, πρέπει πρώτα να αποφασίσετε για τον τύπο των οπτικών ινών.

Πολυλειτουργικές (Multi-mode) οπτικές μονάδες

Είναι σχεδιασμένες για την εφαρμογή με το καλώδιο πολλαπλών λειτουργιών (MM), τυπικά με πρότυπο 50/125 (ОΜ2) ή με πρότυπο 62,5/125. Οι μονάδες υποστηρίζουν τη μετάδοση των δεδομένων με ταχύτητα μέχρι 10 Gb σε κύματα με ύψος 850 nm ή 1320 nm. Η ενέργεια του φωτός χρησιμοποιείται για τη μετάδοση των δεδομένων, μια δίοδος εκπομπής φωτός λειτουργεί ως πηγή. Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις ακτινοβολίας που εκτείνονται κατά μήκος της οπτικής ίνας, η κάθε μία με την δική της μοναδική γωνία. Το μειονέκτημα είναι ότι υπάρχει απόσταση μετάδοσης δεδομένων μέχρι 550 μέτρα.

Οπτική μονάδα μίας λειτουργίας (Single-Mode)

Χρησιμοποιούνται με το καλώδιο μίας λειτουργίας, συνήθως σύμφωνα με το πρότυπο 9/125. Εδώ χρησιμοποιείται μια άλλη τεχνολογία, το λέιζερ χρησιμοποιείται ως πηγή φωτός, η ακτινοβολία επεκτείνεται κατά μήκος της οπτικής ίνας σε μία λειτουργία, έτσι ώστε η απόσταση μετάδοσης των δεδομένων φτάνει τα 120 χλμ.

Υπάρχουν επίσης μονάδες SFP με την τεχνολογία WDM, όπου η λήψη και η παράδοση του σήματος πραγματοποιούνται μέσω ενός μόνο πυρήνα (χρησιμοποιώντας έναν συνδετήρα), αλλά σε διαφορετικά μήκη κύματος. Αυτό είτε μειώνει τον αριθμό των πυρήνων κατά την δημιουργία των δικτύων είτε εξοικονομεί τα χρήματα σε έργα όπου το μέγεθος των πυρήνων είναι περιορισμένο από τον προϋπολογισμό. Σε αυτή την τεχνολογία χρησιμοποιείται μόνο μία οπτική ίνα ενιαίου τύπου. Χρησιμοποιούνται δύο ζεύγη μονάδων για την οργάνωση της σύνδεσης, κάθε μία από τις οποίες έχει διαφορετικά (αντίθετα) μήκη κύματος ενός δέκτη ή ενός πομπού, για παράδειγμα 1310 nm και 1550 nm.

μονάδες SFP

Κάθε οπτική ίνα λειτουργεί με συγκεκριμένο ρυθμό, δηλ. σύμφωνα με το συγκεκριμένο πρότυπο Ethernet 802.3. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει λειτουργία MDI / MDIX για την αυτόματη ανίχνευση ποσοστού σε αυτές τις συσκευές.

Κατά συνέπεια, εκτός από την οπτική ίνα, είναι απαραίτητο να επιλέξετε και την απαιτούμενη ταχύτητα: Fast Ethernet, Gigabit Ethernet ή 10 Gigabit Ethernet.

Εκτός από τη διαφορά στην τεχνολογία μετάδοσης των δεδομένων και τον τύπο της οπτικής ίνας, σε μονάδες SFP υπάρχουν διάφοροι τύποι συνδετήρων - βύσμα SC και υποδοχή LC. Συχνά, εάν είστε υπεύθυνοι μόνο για τον εξοπλισμό του δικτύου, τότε τα καλώδια έχουν ήδη ορισμένους συνδέσμους και χρειάζεται μόνο να μάθετε τι είναι και να επιλέξετε έναν αντίστοιχο διακόπτη ή έναν μετατροπέα πολυμέσων.

Αλλά αν πρέπει να αποφασίσετε, τότε η απάντηση στην ερώτηση "Τι να επιλέξετε;" δεν θα είναι καθολική και αντικειμενική. Βασικά, κάποιος συγκεκριμένος συνδετήρας δεν ξεχωρίζει μεταξύ όλων των άλλων, επομένως, η επιλογή τους εξαρτάται από το είδος της εργασίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται ο συνδετήρας LC, και συγκεκριμένα, μόνο αυτοί οι συνδετήρες υπάρχουν στις μονάδες SFP από την MOXA. Οι υποδοχές ST μπορούν να είναι χρήσιμες όταν απαιτείται η ισχυρότερη στερέωση, χάρη σε ένα βιδωτό μεταλλικό πώμα. Οι υποδοχές SC είναι καλές για πολλαπλή χρήση σε διάφορους πυρήνες (μπορούν να αφαιρεθούν και να τοποθετηθούν σε άλλο καλώδιο).

Εκτός από τη διαφορά στην τεχνολογία μετάδοσης των δεδομένων και τον τύπο της οπτικής ίνας, σε μονάδες SFP υπάρχουν διάφοροι τύποι συνδετήρων - βύσμα SC και υποδοχή LC

Εάν το καλώδιο και η μονάδα SFP έχουν διαφορετικούς συνδετήρες, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν προσαρμογέα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν μονάδες SFP όχι μόνο για τις οπτικές ίνες, αλλά και για συνεστραμμένο ζεύγος με υποδοχή RJ-45.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μονάδα SFP-1GTXRJ45-T με συνδετήρα χαλκού SFP σε ένα Turbo Ring;

Όλες οι μονάδες SFP υποστηρίζει hot swapping.

Επιτρέπεται το hot swapping των μονάδων SFP της MOXA;

Η εγκατάσταση της μονάδας είναι αρκετά εύκολη και γίνεται σε δύο στάδια:

  • Τοποθετήστε την μονάδα στην υποδοχή μέχρι να αισθανθείτε ότι ο πομποδέκτης SFP κουμπώνει
  • Αφαιρέστε τα καλύμματα σκόνης (αμέσως πριν από τη σύνδεση) και αποθηκεύστε τα για περαιτέρω χρήση
  • Αμέσως μετά συνδέστε τον συνδετήρα του καλωδίου οπτικών ινών της διεπαφής του δικτύου με τη μονάδα

Για να αποσυνδεθείτε, κάντε τα ίδια βήματα με την αντίστροφη σειρά.

Κατά την δημιουργία ενός δικτύου, συναντάτε πάντα τον εξοπλισμό οπτικών ινών από διάφορους κατασκευαστές σε διαφορετικούς εξόδους γραμμών. Εδώ τίθεται το ζήτημα της συμβατότητας του εξοπλισμού και της συνδυασμένης λειτουργίας του.

Για να απαντήσετε σε αυτήν την ερώτηση, πρέπει να ελέγξετε τη συμβατότητα των τεχνικών παραμέτρων:

  • μήκος κύματος (nm)
  • ρυθμός (σύμφωνα με το πρότυπο Ethernet 802.3)
  • Λειτουργία καλωδίου/οπτικής ίνας (μονής λειτουργίας, πολλαπλών λειτουργιών)
  • τμήμα του καλωδίου

Εάν αυτές οι παράμετροι συμπίπτουν, τότε οι διαφορές στους κατασκευαστές δεν έχουν σημασία και ο εξοπλισμός πρέπει να λειτουργεί σωστά.


Για τις πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα και την καταχώρηση των παραγγελιών, επικοινωνήστε με την ομάδα πωλήσεων - gr.sales@ipc2u.com

https://inducom.gr/news/articles/pos-na-epilexete-enan-syndesmo-optikon-inon-kai-monadas-sfp/
00:22 25.04.2024